Accessoarer

Vi klär oss varje dag, väljer utefter humör, aktivitet och utbud hur vi vill se ut just den dagen. Men din look blir inte fulländad utan de små detaljerna – accessoaren.

Ordet accessoar kommer från från franskans ord ”accessoire de mode” vilket översatt betyder tillbehör till modet. Accessoarer ska stämma överens med dina kläder, skapa en helhet och samtidigt höja eller förstärka ditt mode. Accessoaren har funnit sedan kläderna började vara något annat än bara ett praktiskt plagg och kanske till och med längre tillbaka än så. Man har till exempel hittat ett smycke gjort av klor från flera havsörnar, klorna har slipats och preparerats så att det har kunnat sättas ihop till ett arm- eller halsband. Smycket hittades i en grotta och är daterad till neandertalmänniskans era. Att fånga in havsörnar på den tiden kan ge en uppfattning om hur betydelsefullt och värdefullt smycket måste ha varit.

Till vissa kläder är accessoaren helt avgörande för att klädseln ska vara komplett, till exempel smokingen kommer inte vara fullständig utan flugan likaväl som den svarta klänningen kommer kännas naken utan en accessoar, den gör att klänningen lyfts fram på ett helt annat sätt.

Det finns en mängd olika accessoarer och de kan bäras såväl av gamla som unga, kvinnor och män. Vanligaste accessoarerna för kvinnor är smyckesaccessoarer, väskor, skor, halsdukar, glasögon och hårspännen medans för män är det skor, slipsar eller flugor, klockor och hattar. 

Vad som är moderna accessoarer förändras hela tiden utefter vår utveckling och vårt mode. Det som på senaste tiden har blivit en riktigt stor modeaccessoar för både män och kvinnor är mobiltelefonen. Mobilen smyckas för att göras personliga och passa sitt unika uttryck och man byter skal precis såsom man byter väskor eller skor för att passa ens look.