Hitta rätt bh-storlek

Sju av 10 svenska kvinnor har fel storlek på sin bh och många vet inte ens om det. En bh i korrekt storlek sitter bra, är bekväm och bidrar till att dina kläder sitter bättre. Så hur ska då bh:n sitta?

På framsidan av kroppen ska byglarna sitta precis i bröstets underkant och mittdelen mellan kuporna och själva byglarna skall ligga platt mot bröstkorgen: Kupan ska vara fylld. Det ska inte puta över eller skära in men det ska heller inte finnas några tomrum i kupan. På baksidan ska bh:ns ryggband ligga rakt mot ryggen hela vägen runt. Det ska inte åka upp mellan skulderbladen. Bandet ska sitta tight men inte hårt runt bröstkorgen. När det gäller axelbanden ska de sitta stadigt och ge stöd åt bysten utan att skära in i axlarna. En större byst kan behöva bredare axelband och ryggband. Tänk också på att olika modeller passar olika bra på olika kroppar.

För kvinnor med större byst

Tidigare kunde det vara besvärligt för kvinnor med stor byst att hitta en passande bh. Men i och med internets intåg är detta problem ett avlägset minne. Online finns det flera specialiserade butiker som tillhandahåller bh:ar i större storlekar.

Ta reda på din storlek

Här hittar du en mycket pedagogisk och bra guide till hur man tar reda på sin rätta bh-storlek. Det är av största vikt att mäta sin kropp på korrekt sätt för att hitta rätt bh. Mät först omkretsen precis under bysten. Detta mått motsvarar din bandstorlek. Mät sedan omkretsen för den bredaste delen av bysten. Med hjälp av detta mått kan du räkna ut din kupstorlek. Kom ihåg att en bra bh ska ”bara vara”. Den ska egentligen inte kännas alls, du ska helt enkelt inte tänka på att du har den på dig!