Mobilen – En del av dagens outfits

Våra mobiltelefoner har kommit att att bli näst intill ovärderliga för oss i våran vardag. Det är idag svårt att tänka sig att man för bara några decennium sedan brottades med lurar stora som skokartonger och att mobiler nästan enbart användes av företag. Att gå ifrån det till att numera till stor del även vara en accessoar, precis som en handväska eller snyggt armband, hade då varit svårt att föreställa sig.

Mobiltelefoner finns numera hos nästan varenda människa, åtminstone i de rikare delarna av världen. Många knyter starka band till sina telefoner och på många sätt och vis blir den en förlängning av en människas personlighet. Vi väljer telefon med hjärtat och ingår gärna i livliga konversationer om vilket typ och märke som är bäst. Vi byter bakgrundsbilder, väljer ringsignal, gör statusuppdateringar om var vi är och har varit, knäpper bilder till Instagram, samlar våran favoritmusik och personifierar det mesta som vi har möjlighet till.

Så är det även med telefonens utsida. Numera räcker det inte bara med att ha den nyaste och mest attraktiva telefonen, utan den ska dessutom smyckas ytterligare. Ok, vi är medveten om att det även är av praktiska skäl som vi till exempel skaffar ett skal till våra mobiltelefoner. Det är dock svårt att argumentera emot att vi inte väljer vilket skal som helst och ofta går utseende före funktionalitet. Våra mobiltelefoner och helst mobilskalet har blivit ett sorts statement, där vi skyltar med dess utseende precis på samma sätt som ett snyggt armband eller en märkeshandväska.

Många byter även skal lite nu och då, och då menar vi inte bara att man köper nytt och sedan kastar det gamla. Vi menar att man sparar sina äldre skal och ibland går tillbaka till vissa. Man byter med andra ord lite som man byter kläder och använder det man känner passar bäst för stunden. Mobiltelefonen är idag helt klart en modeaccessoar som vilken annan som helst, något som kanske enbart hörluren tidigare varit nära, om än i en annan prestigeklass.